Yedekleme yazılımları hızlı, esnek ve güvenilir bir şekilde dataları yedeklerken, veriye kesintisiz erişimin sağlayın.
Teknolojinin kendini sürekli geliştirdiği günümüz iş dünyasında, sistemler üzerinde üretilen kritik öneme sahip verilerin, oluşabilecek olağanüstü durumlara, siber saldırılara ve donanım arızalarına karşı, farklı cihazlar üzerine aktarılıp yedeklenmesi oldukça önemli bir konudur.
Teknolojinin kendini sürekli geliştirdiği günümüz iş dünyasında, sistemler üzerinde üretilen kritik öneme sahip verilerin, oluşabilecek olağanüstü durumlara, siber saldırılara ve donanım arızalarına karşı, farklı cihazlar üzerine aktarılıp yedeklenmesi oldukça önemli bir konudur. Yedeklenen verilerin, ihtiyaç durumunda geri getirilmesi ve sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi gerekmektedir. Kritik dataların, tek bir sistem üzerine değilde, birden fazla, farklı lokasyon üzerine yedeklenmesi önerilmektedir ve buna 3(disk, teyp, cloud)- 2(disk, teyp) – 1(disk) kuralı adı verilmektedir. Yedekleme yazılımları, farklı platformlar üzerine, datalarınızı, veri kaybı olmadan güvenli bir şekilde aktarabilecek özellikte olmalı ve tüm güncel cloud, virtualization, database, application, storage plaformlarıyla konuşabilecek yeteneğe sahip olmalıdır. Bu sebeple geleneksel yedekleme teknolojileri yerine, geleceğe dönük, tüm güncel teknolojileri destekleyen ve tüm bu işlemleri, tek bir yönetim arayüzü üzerinden yapabilen, yedekleme yazılımları, oldukça önemli hale gelmektedir.
Yedekleme yazılımları hızlı, esnek ve güvenilir bir şekilde dataları yedeklerken, veriye kesintisiz erişimin önemide gün geçtikçe artmaktadır. İşletmeler kriz anında, verileri, sürekli ayakta (Cloud, Disaster Site) olan, farklı platformlar üzerine, aktarma yaklaşımını benimsemeye başlamışlardır. Geleneksel yedekleme çözümlerinin, uzun kurtarma süresi (RTO) ve kurtarma noktası hedefleri (RPO) sebebiyle, felaket senaryolarında, sistemlerin replikasyon yapılan platformlar üzerinden devam ettirilmesi amaçlanmaktadır. Kullanılan yedekleme yazılımı, replikasyon yapılan tüm dosyaların, uygulamaların veya sanal sunucuların güvenli bir şekilde karşı tarafa iletilmesini ve felaket anında sorunsuz/hızlı bir şekilde geri döndürülmesini sağlayabilecek özellikte olmalıdır. Ve tüm bu yedekleme, replikasyon ve geri dönme işlemlerini tek bir arayüzden yapabilmelidir.
Donanımdan bağımsız olarak, tüm cihazlar üzerine kurulup yönetilen yedekleme yazılımları, donanım uyumsuzluklarından dolayı performans problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Ayrıca yedekleme yazılımının yüklendiği sistem üzerinde, tekilleştirme ve sıkıştırma özelliklerinin, efektif bir şekilde yönetilemediği durumlar da ortaya çıkabilmektedir. Yada şirketlerin çok kritik öneme sahip datalarını çok daha profesyonel sistemler üzerinde saklama ihtiyaçları gündeme gelebilmektedir. Yaşanan bu gelişmeler yedeklerin daha performanslı, daha hızlı ve sadece yedekleme ihtiyacını karşılayan donanımlar üzerine alınmasını gündeme getirmektedir. Üretilen bu yedekleme cihazları(appliance) müşterinin ihtiyacına göre kapasitelendirilebilmektedir. Böylece BT ortamınızdaki artan yedekleme gereksinimlerinizi karşılayarak, kritik verilerinizi koruma maliyetlerinizi düşürmüş olursunuz.
Bulut sistemlerin gelişmesiyle local sistemler üzerine alınan kritik yedeklerin , cloud ortamına aktarılması gündeme gelmektedir. Şirketlerin hassas verilerinden, güncel içeriklerine kadar her şeyi depolayabileceği veya yedekleyebileceği sistemler sunan bulut teknoloji, farklı depolama alanı seçenekleri ile kullanıcılarının ihtiyaç duydukları kapasiteyi almalarına imkan sağlamaktadır. Son derece uygun fiyatlı olarak karşımıza çıkan çözümler, gereksinimlere bağlı olarak özelleştirilebilmektedir. Bulut çözümleriyle, network üzerindeki verilerinizi saniyeler içerisinde bulut ortamına aktarabilir ve güven altına alabilirsiniz. Bulunduğunuz her konumdan verilerinize erişebilir ve ihtiyaç durumunda geri dönüş yaparak kullanabilirsiniz. Yedekleme yazılımı bulut depolama sistemleriyle güvenli ve entegre bir şekilde çalışabilecek özellikte olmalıdır.
İşletme içerisinde üretilen dataların kapasitesi gün geçtikçe artmaktadır. Yedekleme yazılımı BT içerisinde ki ihtiyaçları kontrol altında tutmalı ve etkili kapasite planlaması yaparak efektif rapor çıkarabilmelidir. Bu planlamaya göre ihtiyaçlar analiz edilebilmeli ve gereksinimler belirlenebilmeldir. Tutarlı olmayan raporlama ve analiz işlemleri kurumların hatalı işlem yapmalarına sebep olabilmektedir. Yedekleme yazılımları sık görülen hatalı konfigürasyonları ve yedekleme sorunlarını tespit edip roporlayabilecek özellikte olmalıdır.